Termini razrednih i predmetnih informacija u šk.god.2024./2025. - kliknuti
Raspored polaganja razlikovnih i dopunskih ispita za 1. razred (nastavak obrazovanja) - kliknuti
Jedan od suvremenih načina prepoznatljivosti jedne škole među drugim školama je njezin logo. Tako je i Srednja škola Topusko odnedavno dobila svoj vlastiti logo, odnosno moglo bi se reći svoj prepoznatljivi imidž.
Školski kurikulum Srednje škole Topusko 2024./2025.
Školski kurikulum Srednje škole Topusko 2023./2024.
Izmjene i dopune Školskog kurikuluma Srednje škole Topusko za školsku godinu 2022./2023.
Školski kurikulum Srednje škole Topusko 2022./2023.
Školski kurikulum Srednje škole Topusko za školsku godinu 2021./2022.
Tlocrt sportske dvorane - izlaz
Zapisnik o izvršenoj vježbi evakuacije i spašavanja 2023.
Plan vježbe evakuacije i spašavanja
Broj telefona: 044 885-104
Broj telefaxa: 044 811-939
e-mail adresa: ured@ss-topusko.skole.hr
Obrazac za pristup informacijama
Zahtjev za ponovnu upotrebu informacija
Obrazac za dopunu ili ispravak informacija
Kriteriji za određivanje visine naknade stvarnih materijalnih troškova i troškova dostve informacija
« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Pravilnik o obradi i zaštiti osobnih podataka
Pravilnik o načinu i postupku zapošljavanja u SŠ Topusko
Izmjene i dopune Pravilnika o načinu i postupku zapošljavanja u SŠ Topusko
Godišnji plan i program za 2024./2025.
Godišnji plan i program za 2023./2024.
Godišnji plan i program za 2022./2023.
Godišnji plan i program za 2021./2022. godinu
Izmjene i dopune Godišnjeg plana i programa za 2021./2022.
Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi
Zakon o strukovnom obrazovanju
Europski razvojni plan
Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/2024 - kliknuti
Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu - broj poziva 1/2024. - kliknuti
Odluka o izboru potencijalnih davatelja usluga po javnom pozivu broj 1/2024 - kliknuti
Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 1/23 - kliknuti
Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu (javni poziv 1/23)
Na Javnom pozivu za višednevnu izvanučioničku nastavu 1/23 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:
1. ABC TRAVELS - putnička agencija
3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"
Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 3/22 - kliknuti
Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu (javni poziv 3/22)
Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 3/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:
1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"
Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 15,00 sati.
Javni poziv za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave 2/22 - kliknuti
Odluka o odabiru ponude za višednevnu izvanučioničku nastavu (javni poziv 2/22)
Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 2/22 odabrana je agencija koja je zadovoljila uvjete:
1. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"
Predstavljanje ponude roditeljima na roditeljskom sastanku bit će 17. 11. 2022. godine u 16,00 sati.
Javni poziv za višednevnu ekskurziju 1/22 - kliknuti
Odluka o odabiru ponude za višednevnu ekskurziju (javni poziv 1/22)
Na Javnom pozivu za višednevnu ekskurziju 1/22 odabrane su sljedeće agencije koje su zadovoljile uvjete:
1. Turistička agencija "SPERANZA"
2. Turistička agencija "KONCEPT PUTOVANJA"
3. Turistička agencija "SPEKTAR PUTOVANJA"
Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima rade jesu mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirodije. U pripremi kolača i ostalih slastica slastičari namirnice prema potrebi prvo očiste, operu i ogule. Ovisno o vrsti slastice koju pripremaju, potrebne sastojke prosijavaju, melju, režu, ribaju, usitnjuju, tuku u mužaru ili miješaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim strojevima i napravama. Prema receptu miješaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smjesu. Pripremljenu smjesu kuhaju, peku, hlade ili smrzavaju, ovisno o tome koju vrstu slastice pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala tijesta za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim slastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, ovisno o vrsti slastice i slastičarskom standardu, režu ih na prikladnu veličinu i oblik. Kakvoću smjesa za slastice provjeravaju kušanjem na jeziku. Je li smjesa za kolače dovoljno kuhana ili pečena, provjeravaju i nadziru prateći promjenu boje i tvrdoće smjese. Slastice slažu na pladnjeve i iz radnog prostora odnose ih u slastičarnicu (prodajni prostor) ili ih pakiraju u prikladne kutije i prevoze do trgovina i restorana.
Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima: noževima, žlicama, ručnim žicama za lupanje mase, ručnim i električnim miješalicama, strojevima za mljevenje i rezanje namirnica, sitima, ribežima, mužarima, daskama i priborom za razvlačenje tijesta, plitkim posudama i limovima za pečenje tijesta, posuđem, kalupima za oblikovanje tijesta i instrumentima za mjerenje i vaganje. Posebnu pozornost pridaju osobnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.
Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa), u obrtničkim radionicama (slastičarnicama) i u kuhinjama ugostiteljskih poduzeća. Rad se odvija u dvije osmosatne smjene, a u nekim industrijskim pogonima i u tri smjene. Radne su prostorije čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvijetljene prirodnom ili umjetnom rasvjetom. Slastičari su tijekom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih strojeva za pripremu smjesa za slastice. Rade uglavnom stojeći, uz povremeno sagibanje i hodanje. Dok rade, slastičari nose bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja slastica pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.
Slastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima (okulomotorna koordinacija) i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Uspješno obavljanje slastičarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Slastičari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.
Školovanje za zanimanje slastičara provodi se u školama za ugostiteljstvo i turizam, a traje tri godine. Moguće je školovanje u posebnim ili prilagođenim programima obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike sa smetnjama u razvoju.
Zanimanju slastičara bliska su ova zanimanja: kuhari, pekari i konditori (proizvođači keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu osobne higijene i zdravlja.